среда, 19. септембар 2018.

CERN-ov program za usavršavanje nastavnika iz Srbije (RSTP2018)


Od 10. do 15. septembra  održan je CERN-ov programu za usavršavanje nastavnika iz Srbije 
(RSTP 2018) u CERN-u u Ženevi. Program  se sastojao  od serije tematskih predavanja iz različitih oblasti fizike elementarnih čestica, od posete eksperimentima koji se trenutno sprovode u CERN-u, od upoznavanja sa najmodernijim tehnologijama koje se koriste u CERN-u, kao i od praktičnih radionica zasnovanih na CERN-ovim programima  S'Cool Lab i Phisics Masterclass. (https://indico.cern.ch/event/686449/)

Program RSTP 2018 je organizovan u saradnji CERN-a i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije (MPNTRS), uz pomoć naučnika i inženjera iz Srbije koji rade svoja istraživanja u okviru različitih CERN-ovih projekata. U Programu je učestvovalo 12 nastavnika fizike iz raznih gradova Srbije: Ana Marković, Marina Dorocki, Gordana Jandrić Hajduković, Dragica Ivković, Nemanja Micić, Jovica Mišković, Tamara Pazarkić, Dragana Rodić, Nataša Stanić, Mirjana Stanojević, Katarina Stevanović.

U toku programa bili smo smešteni u CERN-ovom hostelu, a avantura obilaska CERN-a  i upoznavanja sa načinom života i rada u najvećoj naučnoj laboratoriji na svetu, počela  je već sledećeg dana. Nakon dobrodošlice koju su nam priredil neki od članova tima koji broji  85 istraživača sa Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu  prisustvovali  smo predavanjima i radionicama koja su držali eminentni  CERN-ovi saradnici i stručnjaci. U utorak 11. septembra CERN je takodje posetila i visoka delegacija Vlade Republike Srbije, a mi smo prisustvovali  potpisivanju ugovora o saradnji izmedju CERN-a i Srbije u oblasti edukacije i promocije nauke. Nadamo se da će prijem Srbije u stalno članstvo CERN biti potvrđeno do kraja godine.
Jeff Wiener vodič naše grupe, Austrijanac poreklom, potrudio se da nam boravak u CERN-ovim prostorijama, kabinetima i učionicama bude što zanimljiviji. Čitava ekipa naših stručnjaka na čelu sa Predragom  Milenovicem, omogućila je svim nastavnicima da iz potpuno drugačijeg ugla sagledaju  svet subatomskih čestica. Multimedijalnim prezentacijama, predavanjima i dobro osmišljenim radionicama o detekciji čestica, stekli smo znanja o tome kako subatomsku fiziku na jedan lakši i jednostavniji način predstaviti  đacima.

                                                                                       
                                                                                                   









                                                                                        













Ana Marković, 
Prva kragujevačka gimnazija

Нема коментара:

Постави коментар