недеља, 13. новембар 2016.

Турнир младих физичара



Поштоване колегенице и колеге,

Задовољство нам је да Вас обавестимо да од данас почиње нови тип такмичења за средњошколце у организацији Друштва физичара Србије - Турнир младих физичара. Идеја је настала по угледу на тридесетогодишње светско такмичење Интернационални турнир младих физичара (International Young Physicist Tournament - www.iypt.org) на којем Србија има право да учествује од ове школске године.

Задаци које ученици решавају су отвореног типа, са могућношћу више различитих приступа, а за њихово решавање експериментална опрема је углавном лако доступна (овогодишње задатке можете видети овде). Само такмичење је тимског карактера. Унутар тимова ученици функционишу као научна група: заједно осмишљавају апаратуру, изводе експерименте, обрађују резултате, конструишу теоријске зависности, тестирају своје претпоставке, унапређују експерименталну апаратуру и на крају тумаче резултате које су добили различитим методама.

Формат такмичења је научна дебата, у којој један тим презентује своју анализу одређеног проблема, а потом о томе дискутује са представником другог тима. На овај начин тимови заправо симулирају научну заједницу и начин на који се резултати аргументовано преиспитују и стављају у шири научни контекст.

Циљ овог такмичења је да понуди заинтересованим ученицима поред учења физике и директан увид у методологију научног истраживања. С друге стране, ученици ће кроз заједничку дискусију развијати критичко мишљење и учити како да структуришу своја излагања.

Више информација о овом такмичењу можете прочитати на веб страни Такмичења овде. Први ниво такмичења који је индивидуалног типа - Дописно такмичење почело је и траје до 24.12.2016.г.

Молимо Вас да информације о овом такмичењу проследите како ученицима, тако и колегама из свих средњих школа.
За сва евентуална питања везана за Турнир младих физичара стојимо Вам на располагању.

Срдачан поздрав,
Комисија Турнира младих физичара

Нема коментара:

Постави коментар